top of page
Haptonomie

Haptonomie is de leer van het gevoel. Maar dat niet alleen!

 

Haptonomie gaat over beweging. Hoe beweeg jij je door het leven? Duik je overal in of kijk je de kat uit de boom? Is je beweging groot of juist heel klein en bijna onzichtbaar voor een ander? Hoe is je innerlijke beweging en deel je die met anderen?

Haptonomie gaat over ruimte. Durf jij ruimte in te nemen om jezelf te laten zien? Laat je je wegdrukken door een ander? Of neem je gemakkelijk ruimte in, maar blijft er daardoor weinig over voor een ander? Geef je je eigen gevoel de ruimte zodat het samen met je denken je handelen kan bepalen?

Haptonomie gaat over relatie. Wie ben jij in relatie met anderen? Ben je vooral op de ander gericht en vergeet je daarbij jezelf? Durf je je te laten zien? Kun je een ander vertrouwen? Kun je jezelf aan de ander toevertrouwen zonder dat je daarbij jezelf verliest? Is de relatie tussen jou en de ander in balans zodat er ruimte is voor een wij?

Deze kernbegrippen staan centraal in de haptonomische begeleiding en haptotherapie. Want als je je bewust bent van je denken en van je gevoel, in het contact met de ander, kun je nieuwe keuzes maken. Je kunt dan meerdere posities innemen, je balans hervinden, en dat geeft een gevoel van vrijheid!

Dan kun je je ontwikkelen en mag je zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd (Anna Terruwe).

bottom of page