top of page
Haptonomische begeleiding bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap groeit er nieuw leven. Maar dat niet alleen...vrouwen worden moeders, mannen worden vader, partners worden samen ouders. Wanneer er een tweede of derde kindje komt, worden er grote broers en zussen geboren en de dynamiek binnen het gezin verandert weer.

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de voorbereiding op het ouderschap en de veranderingen in de gezinsdynamiek. Samen gaan we kijken naar hoe jullie ruimte maken voor je kindje: in jullie huis, jullie leven, jullie relatie en ook fysiek in de buik van de moeder. Je maakt contact met het kindje en elkaar. Zo raak je vertrouwd met je kindje en wen je aan elkaar als ouder. Ook kijken we naar hoe je het kindje het zo kunt dragen dat het voldoende ruimte heeft en je bekkenklachten en lage rugpijn kunt voorkomen. Je partner kan je hierbij ondersteunen. 

In de begeleiding kijken we ook vooruit naar de bevalling. Wat is je beeld hiervan?

Hoe ga je om met angst en pijn? Hoe kun je als partner je vrouw ondersteunen en hoe kun je als barende vrouw steun ontvangen en de regie houden tijdens je bevalling? We gaan onderzoeken welke houdingen bij jullie passen zodat de bevalling van jullie samen wordt.

Ook stellen die eerder een kindje verloren hebben of juist niet zwanger kunnen worden zijn welkom om aandacht te hebben voor wat dit voor hen betekent en hoe ze elkaar in het verdriet en de zorgen kunnen blijven vinden. Mijn begeleiding is individueel en volledig afgestemd op jullie vraag. Ik werk graag praktisch, sta open voor diversiteit, met ruimte voor humor waar het kan en steun voor wie het nodig heeft, maar altijd met beide benen op de grond.

Meestal begint de begeleiding rond 20 weken zwangerschap wanneer de ouders het kindje kunnen voelen. Er wordt dan in 5 sessies naar de bevalling toegeleefd. In een zesde sessie (zo'n anderhalve maand na de geboorte) kijken we samen terug op de zwangerschap en bevalling, je krijgt uitleg over haptonomisch dragen en we blikken vooruit.

Indien gewenst kan er ook eerder gestart worden met de begeleiding, zelfs voor aanvang van de zwangerschap bij een kinderwens of later in de zwangerschap dan bij de gebruikelijke 20 weken. In overleg kijken we naar je vragen en de mogelijkheden.

bottom of page